Skrýt nabídku

Vědomostní soutěž

Vědomostní soutěž "ZA POZNÁNÍM ČESKOSASKÉHO ŠVÝCARSKA" vyhlašují správy NP již po šestnácté a jako každý rok, čeká na zvídavé soutěžící deset otázek, ověřujících jejich znalosti z obou národních parků.

Tématem letošního ročníku je OCHUTNEJTE ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO!

 Českosaské Švýcarsko není jen krajinou  pískovcových skal, hlubokých lesů, krásných výhledů a romantických zákoutí. Je také krajinou, v níž žijí lidé, kteří zde nalezli svůj domov. Zde, pod rukama místních obyvatel, vznikají regionální výrobky, které dotvářejí obraz zdejší krajiny. "Ochutnejte" s námi Českosaské Švýcarsko při hledání odpovědí na otázky v naší vědomostní soutěži.

Správné odpovědi najdete na stránkách věnovaných certifikovaným regionálním výrobkům Českosaského Švýcarska: www.regionalni-znacky.cz/ceskosaske-svycarsko nebo na www.ceskesvycarsko.cz/cs/regionalni-vyrobky.

Německá verze soutěže je uveřejněna na stránkách národního parku Saské Švýcarsko (Sächsische Schweiz) a je k dispozici zde.

Pravidla:

Pro soutěžící od 0 do 160 let je připraveno deset otázek a ke každé z nich tři varianty odpovědí, z nichž ovšem pouze jedna je správna.

Soutěžní otázky si můžete stáhnout zde a odpovědět na ně písemně a odeslat své odpovědi na adresu Správa NP České Švýcarsko, Pražská 52, Krásná Lípa 407 46, obálku označte heslem VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽ. Případně můžete využít elektronického formuláře, který najdete níže na této stránce a v němž stačí pouze označit správnou odpověď, vyplnit údaje a stisknout tlačítko odeslat (tato varianta je také ekologičtější :-)).

Soutěžící, kteří správně odpoví na všechny otázky, postoupí do závěrečného slosování o zajímavé ceny. V každé zemi (Česko, Německo) i v každé kategorii (do 11, do 15, do 19 a nad 19 let) budou vylosováni tři výherci. Celkem tedy 12 výherců v Česku a 12 výherců v Německu. Uzávěrka soutěže je 30. května 2016. Vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční v červnu 2016 na těchto stránkách a ceny budou zaslány vítězům prostřednictvím pošty.

V případě dotazů k soutěži využijte prosím tento kontakt: Jakub Juda, j.juda@npcs.cz, 737 276 863.

 


Soutěžní otázky

1. Je to sladné, ale není to med! V jedné z místních hospůdek vyrábějí lahodný sirup, jímž vám přisladí čaj, či vám nabídnou v tomto sirupu nakládané cibulky a další pochutiny. Jednou z hlavních přísad sirupu je cukr. Nás ale zajímá, jestli víte, která přísada je tou nejdůležitější?

kořínky vřesu obecného
jehličí místních stromů
jablíčka z aleje u Vysoké Lípy

2. Bílkové pečivo vyráběné podle tradičního rodinného receptu, prokládané vrstvami šlehačky a na závěr posypané strouhanou čokoládou, vytváří jedinečný dort, který můžete ochutnat pouze u nás v Českosaském Švýcarsku. Jak se tento dort jmenuje?

dort tety Alenky
dort babičky Aničky
šlehačkovobílkový dort

3. Nejenom sladkosti se vyrábějí v našem regionu. K drsnému kraji a k drsným lidem patří i něco malinko ostřejšího a tak se nemůžeme divit, že se i u nás vyrábí pálenka. Je to pálenka znamenitá a vyrábí se z místních plodů. Uhodnete název pálenky a tím i, ze kterých plodů se vyrábí?

Krásnolipská borůvkovice, vyrábí se z místních borůvek
Děčínská jeřabinka, vyrábí se z místních jeřabin
Janovská růžovice, vyrábí se z místních růží šípkových

4. Dokonce i cizí slova se vloudila mezi regionální produkty naší oblasti a tak si v Českosaském Švýcarsku můžete zakoupit a ochutnat i tzv. apiprodukty. Zajímavostí je, že apiprodukty získáváme od zvířat, která zde žijí. Víte, která zvířata to jsou?

kozy
krávy
včely

5. Snad každý kluk ji měl v kapse. Velmi nutně ji potřeboval ke svým aktivitám - vyřezával s ní lodičky z kůry, přeřezával provázky a alespoň jednou vyzkoušel, po vzoru westernových filmů, jestli se mu zabodne do prkna opřeného doma na zahradě. Byla to jeho první kudla. Nůž, který mu pomáhal "ochutnávat" a prožívat jeho dětské sny a touhy. Víte, jak se této kudle, tomuto noži říkalo a stále říká?

rybičky, podle tvaru ryby
užovka, podle štíhlého těla nože
kopřiva, podle toho, že říznutí tímto nožem pálilo jako čert (vlastně jako kopřiva)

6. Vůně vánoc je spojená, mimo jiné, i s pálením tzv. františků. Nejlépe si vůni františku vychutnáte, když k tomu využijete dřevěného březového panáčka, který vzniká v jedné malé vísce v Saském Švýcarsku. Víte, jak se tento březový panáček jmenuje a jaké je jeho povolání?

Hellmuth, doktor
Francimor, dřevorubec

Oskar, horolezec

7. Jeden z nejvýraznějších regionálních výrobků Českosaského Švýcarska se nyní vyrábí pouze během jednoho jediného týdne v roce na louce u Dolského mlýna. Tento výrobek má v Českosaském Švýcarsku několika set letou historii. Vyrábí se jen z přírodních materiálů, získaných v místních lesích. Dříve se u nás vyráběl ve velkém, dnes už jen jako připomínka starých řemesel. Zařízení, ve kterém se produkt vyráběl, se nazýval milíř. O jakém regionálním produktu zde píšeme?

dřevěné uhlí
knoflíky z jeleních parohů
chleba ze žaludové mouky

8. Jedním z regionálních produktů Českosaského Švýcarska je také chutný smetanový sýr. Vyrábí se ručně na rodinné farmě. Zvířata jsou ručně dojena, mléko se pak zpracovává s výrazným podílem ruční práce. Ochutnáte-li tento sýr, ochutnáte také Českosaské Švýcarsko. Ze kterého zvířete se získává mléko pro výrobu místních sýrů, zpracovaných ručních způsobem?

koza
kráva
ovce

9. V jedné malé podstávkové chaloupce pod pískovcovými skalami Saského Švýcarska žije včelař. Stará se o své včely a na oplátku si od nich bere med. Je to med lesní, který se nezískává z květů rostlin, ale ze šťávy, kterou produkují například mšice. Mšice "sají" z listů a jehlic stromů proudící mízu, z níž filtrují jen některé látky a přebytečnou šťávu rozstřikují po okolí. Tuto hustou a sladkou šťávu vyhledávají včely a vyrábějí z ní med. Jak se tato šťáva jmenuje?

medovice
mšicovice
cukrovice

10. Posledním z mnoha produktů Českosaského Švýcarska je voňavý výrobek, který pečuje o vaši kůži. Získat jej můžete s příměsí levandule, citrónu, měsíčku, medu, skořice nebo například i kozího mléka. Jistě jste uhodli, že se jedná o ručně vyráběné mýdlo. V Českosaském Švýcarsku jsou dvě mýdlárny, které chtějí pečovat o vaši pleť. Nás však zajímá, jaké symboly mají na mýdle tyto mýdlárny vyraženy?

květ šafránu a písmeno R
mýdlovou bubllinku a písmeno N
borovicovou šišku a Pravčickou bránu


 

Kontaktní informace

Jméno:
Příjmení:
Věk:
Adresa:
E-mail:
Telefon:

 

Omezení vstupu

Do 30. 5. 2016 je z důvodu lesnických prací uzavřena žlutá TZT mezi Šaunštejnem a Mezní Loukou. Použijte prosím obchůznou trasu přes Malou Pravčickou bránu (červená TZT).


Do odvolání je uzavřena žlutě značená spojovací cesta od Královského smrku k lávce u Dolského mlýna. Více informací zde.


Do 15. 5. 2016 je z důvodu opravy mostku uzavřena žlutá TZT se Soorgrundu do Divoké soutěsky. Více informací na www.hrensko.cz.

Nepřehlédněte!

Konference České národní parky 2016. Pozvánka zde.


Adoptujte lososa v národním parku! Více informací zde.


Výstava Ptáci Českého Švýcarska od 11.4. do 15.6. v Krásné Lípě. Více informaci zde.


Výstava fotografií Václava Sojky od 21.4. do 30.5. v Děčíně. Více informací zde.

Naši partneři

Nationalpark Sächsische Schweiz

CHKO Labské pískovce

Park Narodowy Gór StołowychEUROPARC Federation


Turistická doprava v Českém Švýcarsku